Home
De Collectie
Gastles/Leskoffer
Foto's Collectie
Nieuws
Contact
Interessante links
Gastenboek

Geschiedenis

 

De Collectie Maas en Waal 1939-1945 vindt zijn oorsprong in het Maas en Waals Museum

1939-1945 

Het Maas en Waals Museum 1939 -1945 was een particulier initiatief, van oorsprong een verzameling, en was sinds 1993 ondergebracht in een vaste expositieruimte.

De verzameling is ontstaan uit belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in het algemeen. Later bleek dat de streek over voldoende eigen geschiedenis beschikt zodat specialisatie in deze richting een logisch vervolg was.

Dankzij de vele donaties van de regionale bevolking kan men gerust spreken van een unieke collectie.

Helaas hebben wij na ruim 25 jaar het museum moeten sluiten, maar de verzameling blijft bestaan onder de naam: Collectie Maas en Waal 1939 -1945.

 

Waaruit bestaat de collectie?

 

Onze collectie beschikt over documentatie afgewisseld met foto's, kaarten, affiches, uniformen en andere uitrustingsstukken. Verder zijn er tal van gebruiksvoorwerpen die typisch zijn voor de periode en/of streek.

Ook beschikt de collectie over een eigen documentatiecentrum/archief en een uitgebreide bibliotheek waar men onderzoek kan verrichten naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dan met name in de streek Maas en Waal.  

 

 

 

 

 

 

Waarom deze collectie?

 

Bij veel mensen heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen nagelaten en is de oorlog een herinnering aan angst voor verraad en razzia's, concentratiekampen, honger, schaarste, geweld, dood en onderdrukking.

Helaas zijn deze zaken nog steeds aan de orde van de dag.

Aan de hand van de Tweede Wereldoorlog en zijn voorgeschiedenis, kunnen we de na-oorlogse generaties duidelijk malen waartoe een dergelijk geweld kan leiden, zodat we die tijd niet zullen vergeten en er een duidelijkere roep zal komen om internationale problemen op een vredelievende wijze op te lossen.

 

 

 

 

 Collectie Maas en Waal 1939 -1945